Oersted tarafından 1819 yılında akım geçiren bir iletkenden dolayı pusulanın saptığı bulunduktan sonra Jean Baptiste Biot ve Felix Savart DC akım taşıyan iletkenlerin mıknatıslara etki yaptığını gösterdi. Bu bilim adamları daha sonra bu tür DC akımlardan dolayı uzayda herhangi bir noktada oluşan manyetik alanın aşağıdaki gibi bulunacağını gösterdiler. Halka merkezindeki manyetik alanın değeri: B=m0 n I /2r, Bobin merkezindeki alan ise B= 1/2m0 I n /(r2+L24)1/2 olarak verilir. Burada m0 manyetik geçirgenlik, I akım, n sarım sayısı, r kesit alan yarıçapı ve L bobin sarım uzunluğudur. Bu denklemlere göre manyetik akı değeri akım ve sarım sayısıyla doğru orantılı ve halka yarıçapı ile ters orantılıdır. Bu deneyde tellerden ve bobinden DC akım geçirilerek manyetik alan ölçümleri yapılır ve kuramsal değerlerle karşılaştırılır.
Biot Savart Yasası Eğitim Seti ile aşağıda listelenen konularda deneyler yapılabilir:
Farklı çaplarda ve sarım sayılarında ve üzerlerinden akım geçen iletken tellerde oluşan manyetik alan gözlemi ile Biot Savart yasasının doğrulanması,
Farklı sarım sayılarında, çaplarda ve üzerlerinden akım geçen bobinler için oluşan manyetik alanın incelenmesi,
Farklı sarım sayılarında , çaplarda ve üzerlerinden akım geçen bobinlerin ucundan başlayarak ortalarına sonra da diğer uca olan aralıkta manyetik alan profilinin gözlemlenmesi, bobin içerisinde oluşan manyetik alan dağılımını öğrenilmesi.
Biot Savart Yasası Deney seti aşağıda sıralanan parça ve aygıtları içerir:
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.