Modülasyon Demodülasyon Eğitim Seti Modülasyon ve Demodülasyon olarak 2 çantadan meydana gelir. Modülasyon paneli ile Demodülasyon paneli çantaları ayrı ayrıdır.
Modülasyon Demodülasyon Eğitim Seti ön panelinde, elektriksel bağlantı diyagramı veya blok diyagramı ve test edilen devrenin test noktaları bulunur.
Her bir modül veya temel haberleşme modüllerinin tümünü kapsayan Türkçe deney kitabı set ile birlikte verilir. Bu kitap deney şemaları, çizim ve grafikleri ile soru ve cevaplarından oluşur. Deneyler ayrıntılı işlem basamakları ile birlikte verilmiş ve deneylerin öğrenilmesini sağlar.
Öğrencinin deney esnasında olası hatalı bağlantıları arızaya neden olmamaktadır.
Modüllerde kullanılan devre elemanları standart ve elektronik veri kitaplarında yer almış elemanlardır. Eğitim Seti ön yüzde elektronik parçalar bulunmamaktadır. Bu malzemelerin tamamı panelin arka yüzünde bulunur. Cihaz iç kısmında kalan entegrelerin tamamı soketli tiptir.
Modüller, deneylerde kullanmak üzere yeterli sayıda bağlantı kablosu ile birlikte verilir. 2mm fişli kablolar oksitlenmeye karşı korumalı altın kaplamalıdır. Eğitim seti üzerinde bulunan 2mm bağlantı soketleri de oksitlenmeyen altın kaplamalıdır. Deneyler bu bağlantı kablolarının şemaya göre bağlantısının yapılması ile meydana gelir. Öğrenci deney kitabında belirtilen frekans değerlerini, Volt değerlerini kendisi ayarlayarak deney sonuçlarını bulmaktadır.
Teknik Özellikler:
Kristal kontrollü sinyal üreteci ile taşıyıcı sinyalleri ve modüle edilecek sinyalleri verebilir ve senkronize edilen sinyal “duran resim” olarak osiloskop ile izlenebilir.
Deneylerde kullanmak üzere panele entegre edilmiş frekans jeneratörü bulunur. Sinyal jeneratörü 20kHz sinüs/kare sinyal 2kHz sinüs/kare sinyal 1kHz sinüs/kare sinyal – 500Hz Sinüs/kare sinyal verebilir.
Deneylerde kullanılmak üzere Eğitim setinin besleme geriliminin haricinde, Eğitim setine entegre DC gerilim kaynaklarından Vu= 0 … 2,5V DC arası ayarlı gerilim, 0 ila +/-2,5V DC ve 0- ila +/- 1,5V DC ayarlı deney gerilimleri alınabilir. Deneylerde kullanılmak üzere Eğitim seti 15kHz, 25kHz filtre ve 0-20kHz filtrelere sahiptir. Frekans senkronizasyonu yapabilir. Simülasyon amaçlı olarak Eğitim setinde üretilen 8kHz ve 4kHz sinyaller senkronize edilebilir.
Çalışma Gerilimi 230V AC 50Hz.’dir. Şebeke geriliminde meydana gelebilecek %10 kadar oynamalarda set sorunsuz çalışarak deneylerde istenen sinyal çıkışlarını verebilir.
Besleme gerilimleri set içindeki güç kaynağından elde edilecek ve kısa devre korumalı gerilimler: +15V DC , – 15V DC , +5V DC, 0,5A olarak bulunur. Gerilimler Eğitim seti içinde gerekli beslemeleri kendiliğinden sağlar. Deneylerin gerçekleşmesi için harici bir beslemeye gerek kalmayacağı gibi deneylerin yapılması için ayrıca besleme gerilimi bağlantısına gerek olmamaktadır.
Yapılabilecek Deneyler: