Laboratuvar sıcaklığındaki başlangıç sıcaklığı (T1) olan kalorimetre kabına su ısıtıcısıyla yaklaşık 50C derece sıcaklığına çıkarılan ve kütlesi gram cinsinden ms olan sıcak su (kabı yarıya kadar dolduracak şekilde) dökülür ve su karıştırılarak suyun sıcaklığı termometre ile okuyarak sıcaklık artışını zamana göre (mesela her 1 dk için) çizilir. Bu grafikten başlangıç sıcaklığı (T1) ve karışım (kap+su) sıcaklığı (Tk) bulunur. Kalorimetrenin ısı kapasitesi Ck= (ms Csu)(Ts– Tk)/(Tk– T) formülünden bulunur. Kalorimetre içinde alınan ve verilen ısıların toplamı sıfırdır yani bir kalorimetre kabında T1 sıcaklığında ms gram su varken, T2 sıcaklığında, özgül ısısı C olan m gramlık bir cisim konursa ısı alışverişi sonunda bütün cisimler aynı sıcaklığına ulaşır. Dışarıdan alınan toplam ısı 0 olduğundan
Q=mcdT=(msCsu+Ck) (Tk– T1)+ mC(T100– Tk)=0
Burada Tk karışım (kap+su) sıcaklığı, Csu=4.187J/gK, T100 metalle birlikte suyun kaynama sıcaklığı olup yaklaşık değeri 100C derece olarak alınabilir (Alüminyum:99.30C, pirinç: 99.80C). Buradan metalin ısı kapasitesi Ck= (ms Csu+Ck)/m(Tk– T1)/(T100– Tk) formülünden hesaplanabilir.
Termal İletkenlik ve Isı Kapasitesi Eğitim Seti ile aşağıda listelenen konularda deneyler yapılabilir:
Kalorimetre kabı ve sıcak su ile ısı kapasitesi ölçümleri,
Alüminyum, pirinç, demir ve bakır’ın ısı kapasiteleri, Dulong Petit Yasası.
Termal İletkenlik ve Isı Kapasitesi Deney Seti aşağıdaki ekipmanları içerir:
Kalorimetre kabı ve ısıtma devresi, pirinç, Alüminyum, bakır ve demirden oluşan metal cisimler seti, 3000 ml’lik su kabı, buton yakıcı ve kartuj, aneroid barometre, dijital kronometre, dijital ve civalı termometre, dijital terazi, misina, üç ayak ve üçgen tutucu, cam beherler.